Egészséges nassok kontra egészségtelenek
2015. június 11. írta: Benkő Szilvia

Egészséges nassok kontra egészségtelenek

Odafigyelsz, mit reggelizel. Terv szerint ebédelsz, megfontoltan vacsorázol. Ügyes vagy, figyelsz a táplálkozásra. És akkor jön a kolléga, a barát, a barátnő: „Kérsz egy kocka csokit?”. Ismerős a történet?

Vagy lássunk egy másik példát: zöldséget ebédeltél, már délután négykor kopog a szemed az éhségtől… Mikor lehet vacsorázni? És egyszer csak feltűnik, hogy a gyerek chipset eszik… Az utcán minden második szembejövő majszol valamit… A kolléga a fiókból csipeget… A párod szalonnás tojást vacsorázik (fehér kenyérrel, naná!)… Mindenki kap valami jutalmat, csak te nem. Nincs igazság a Földön, nincs öröm. Csak a munka, a diéta… Igen, ismerős a történet!

De nem kell, hogy így legyen. 

Ha betartottad a diétádat, ha a fő- és mellékétkezéseid nem tartalmaztak semmi kilengést, akkor te is megengedhetsz magadnak egy kis jutalmat, akár minden nap. Csak nem mindegy, hogy mi csábít, és minek engedsz.

Mindenki tudja, hogy a rendszeres, nagy mennyiségű csoki, chips, süti eltávolít az egészséges életmódtól. De létezik az a nass, ami megfelelő mértékben és minőségben fogyasztva belefér az egészséges életmódba, és támogatja a célodat.

Mi a jó nass?

A jó nass nem tartalmaz sok üres kalóriát, de örömet okoz. A jó nass kiegyensúlyozott szénhidrát-fehérje bevitelt biztosít, de megadja azt a kis élvezetet, amire egy nehéz nap közben vagy után szükséged van.

Ilyen jó nassot képeznek az olajos magvak. Egy csepp fűszerrel, egy pici izgalommal. A fűszeres olajos magvak felcsigázzák az érzékeidet, és mindeközben a tiszta szénhidrátokkal ellentétben megfelelő fehérjebevitelt is biztosítanak a számodra. Sőt, változatos mértékben tartalmaznak telített zsírsavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat. Megfelelő energiával és tápanyaggal látnak el.

A tízóraira vagy uzsonnára elfogyasztott maréknyi olajos mag, főként egy kis joghurttal társítva ideális nassnak számítanak.

Tarts magadnál egy adag előre csomagolt ízletes olajos magot, és számos mindennapi problémádra megoldást találsz:
-    ha a kolléga csokival kínál, azt tudod mondani, hogy szívesen ennél, de tudsz egy jobb megoldást
-    ha hosszúra nyúlik a munkanap, vagy egy stresszes feladat miatt extra energiára van szükséged, de nem akarsz eltérni a diétádtól, van a táskádban jó táplálék
-    ha a nap végén egy extra program adódik (akár buli vagy egy színházmeghívás), nem kell aggódnod, hogy hogyan fogod kihúzni a programot plusz nagyétkezés nélkül

A váratlan helyzetekre és a csábításokra remek megoldást nyújtanak az egészséges, fűszeres olajos magvak, lelkiismeret-furdalás nélkül, élvezettel. Csak mindig legyen a táskádban egy adag!

süti beállítások módosítása