Amikor hétköznapi beszélgetések során szóba kerül a táplálkozás, egyre többször találkozom azzal, hogy sokan nem is tudják pontosan, hogy mit esznek, mármint milyen alap összetevőkből áll a táplálékunk. Mire gondolok pontosan? A következő beszélgetésre:
Beszélgetőpartner: - Én igyekszem odafigyelni arra, hogy mit eszek. Nem eszek például szénhidrátot.
Én: - Hanem akkor mit eszel?
Beszélgetőpartner: - Hát nem eszek sok fehér lisztet, péksüteményt, kenyeret, cukrot, hanem sok zöldséget, gyümölcsöt.
Én: - Ühüm, értem. Az is szénhidrát.
Beszélgetőpartner: - Miiiii????
Na tegyük ezt helyre, nézzük, miből tevődnek össze az élelmiszerek!
Az ételek három fő energiát adó makronutrienst tartalmaznak: szénhidrátot, fehérjét, zsírt. Majdnem minden élelmiszer tartalmazza vegyesen mindhárom csoportot. Ritka, hogy egy étel csak zsírt, csak szénhidrátot, vagy csak fehérjét tartalmazzon. Attól függően, hogy a háromból mit tartalmaz többségében, egyszerűen besoroljuk a szénhidrátok, zsírok vagy fehérjék csoportjába.
Megnézzük részletesen ezt a három csoportot, a két egyszerűbbel, a zsírokkal és a fehérjékkel kezdünk, aztán áttérünk a szénhidrátok kérdésére. Olvass csak tovább!