Egészséges táplálkozás – naponta ötször?!
2015. május 14. írta: Benkő Szilvia

Egészséges táplálkozás – naponta ötször?!

Ételeink 3 fő makronutriensből állnak össze, ezek a szénhidrát, a fehérje és a zsír. Az egyes élelmiszerek általában mindhárom makronutriensből tartalmaznak valamennyit, csak eltérő arányban. Főként szénhidrátot tartalmaz lényegében minden, ami a földből nő ki, vagy olyasminek része, ami a földből nőtt (így a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a cukor és a fehér liszt szénhidrát, hanem a zöldségek is például). Nagyrészt fehérjét tartalmaz minden, ami mozgó állatból lesz, és ami abból, ami a mozgó állatból származik (hús, tej, tojás). A zsírt pedig nem kell bemutatni. A szakemberek az egészséges, nem diétázó ember táplálkozási tervét úgy állítják össze, hogy a szükséges napi energiamennyiséget 5-6 étkezésre osztják. Az egyes ételeket pedig úgy választják meg, hogy a nap végén a szénhidrátok kb. 60%-át, a fehérjék kb. 20-25%-át, a zsírok pedig 15-20%-át adják a napi bevitelnek. Ezen felül pedig lehetőleg minden étkezés tartalmazzon mindhárom halmazba sorolható élelmiszert.

A táplálkozási terv ennél sokkal összetettebb, de annyit neked is érdemes betartanod, hogy naponta 5-6 kisebb étkezés során ügyelsz rá, hogy szénhidrát, fehérje és zsír is kerüljön a tányérodra, lehetőleg jó forrásból. Ez napi szintű tervezést és előkészítést igényel.

És itt szoktak kezdődni a problémák… A munka, a hobbi, a háztartás, a család ellátása mellett nem mindig jut idő az egészséges táplálkozás kivitelezésére. Mindenkinek más az életvitele, és kevesen vannak olyan szerencsések, akik minden nap meg tudják tervezni, hogy mit esznek másnap, el is készítik, és kicsomagolva magukkal viszik az ennivalót.

A mondás úgy tartja, hogy mindig arra van idő, ami fontos. Én pedig azt mondom, hogy ha szeretnél egészségesen étkezni, akkor csak magadra hagyatkozhatsz. Muszáj időt szánni a tervezésre, a főzésre és az evésre is. Mindennek a napi rutin részévé kell válnia. De megértem, ha vannak olyan esetek, amikor tényleg nem marad idő vagy a főzésre, vagy leülni egy tányér étel mellé.

Ha kimarad egy étkezés, akkor hajlamosak vagyunk rohanás közben bekapni némi csokit, péksütit, vagy éppen amit találunk. Vagy a következő étkezés alkalmával túlenni magunkat. Mindezt elkerülendő, azt javaslom, hogy legyen nálad olyan bárhol könnyedén elfogyasztható, kicsomagolt étel, amiben található fehérje, zsír és szénhidrát is. Ilyen táplálékot jelentenek az olajos magvak, esetleg egy kis aszalt gyümölccsel. Az olajos magvak nagyon jó arányban tartalmazzák a makronutrienseket, segítségükkel könnyedén biztosítod, hogy a gyomrod, a tested és az agyad is megkapja azt, amire szüksége van. Egészséges forrásból, egészséges összetételben, ráadásul élvezetesen. 

Nyilvánvalóan nem helyettesíthetsz napi szinten több főétkezést egy kis olajos maggal, de egy rohanós időszakban, vagy váratlan helyzetekben kiváló étkezés-helyettesítőt jelentenek az egészséges nassok.

süti beállítások módosítása